Har du ondt i ryggen?

Har du rygsmerter eller lider du af rygskader?

Har du ondt i ryggen?

Smerter i ryggen kan have en negativ virkning på dit generelle velvære og derved påvirke din psykiske og fysiske sundhed. Heldigvis er der god mulighed for at komme dem til livs.

Rygsmerter rammer mellem 80-90% af danskerne én eller flere gange i løbet af livet. Ofte drejer det sig om noget ganske ufarligt, men på trods af det kan det at have ondt i ryggen give en yderst ubehagelig smerte, som kan påvirke livskvaliteten i en negativ retning.

Fakta om ryggen

  •  Mere end 80% af alle danskere vil på et tidspunkt opleve at de har ondt i ryggen i løbet af deres liv.
  • Omkring halvdelen af dem, som får rygproblemer vil opleve at få det igen inden for en årrække.
  • Langt de fleste rygsmerter går over af sig selv.
  • Smerte opfattes og styrkes i hovedet. Er du bange for at det skal gøre ondt fokuseres smerten, og du vil mærke den tydeligere.
  • Forskning viser at jo mere passiv du er grundet rygsmerter jo længere tid tager det at komme sig over smerterne.
  • Ryggen er stærk og bevægelse styrker ryggen. Det er derfor godt at gå på arbejde selvom du har rygsmerter, da mental trivsel mindsker smerterne.

Hvorfor har jeg ondt i ryggen?

I mange tilfælde kan man ikke med sikkerhed sige hvorfor den enkelte person døjer med rygsmerter. Blandt de mest hyppige årsager til smerter i ryggen er sportsskader, tunge løft, forkert vrid i kroppen, dårlig fysisk form, inaktivitet samt arvelig disponering. Det kan dog være svært at diagnotisere årsagen helt specifikt, da rygsmerter som regel skyldes en kombination af flere ting.

I sjældne tilfælde kan der forekomme mere alvorlige årsager til at man har ondt i ryggen, som brud, svulster eller infektioner.

Går dine rygsmerter ikke væk af sig selv efter et par dage, så kontakt din læge.

Kend dine rygsmerter

Rygsmerter findes i mange aspekter, så der kan ikke bare stilles en diagnose ud fra at man har ondt i ryggen. Ryggen består af mange forskellige slags væv, som principielt hver især kan overbelastes, gå i stykker og give smerter.

Blandt de mest almindelige smerter i ryggen findes:

Hold i ryggen: Opstår ved at et eller flere af rygsøjlens facetled har sat sig fast, man har fået en muskulær overbelastning, problemer i rygsøjlens bruskskiver eller en forstuvning af et af et af ryggens led.

Hekseskud: Smerter opstået pludseligt i den nederste del af ryggen

Facetsyndrom: Opståede smerter ved skader på et eller flere af rygsøjlens små facetled eller vævet og neverne omkring dem

Ischias: Smerter i den nederste del af lænden, som kan stråle ned i ballen og længere ned ad baglåret.

Diskusprolaps: Hvis en eller flere af ryggens bruskskiver ligger uden for bruskskiven, enten ved udbuling eller hvis skivens bløde kerne er blevet presset ud.

Slidgigt i ryggen: Når bruskskiverne og leddene i rygsøjlen er nedslidte.

Lumbago: Et fint ord for ubehag eller smerter i lænden eventuelt med strålinger ned i balderne og baglårene

Muskelspændinger: Spændinger i kroppens muskulatur grundet overbelastning, både af fysisk og psykisk karakter, som f. eks tunge løft og stress.

Ryggens opbygning: De fleste mennesker har små skævheder i ryggen, som ikke nødvendigvis betyder noget og som de aldrig mærker til. Disse skævheder kan dog i nogle tilfælde gøre rygsøjlen mere sårbar.

Forstuvninger og fibersprængninger: Uvante og forkerte løft samt for hård træning kan resultere i overbelastninger i form af forstuvninger (beskadigelse af ledbånd) og fibersprængninger (overrivning eller beskadigelse af diverse muskelfibre)

Forebyg dine rygsmerter

Der er mange ting man kan være opmærksom på når det handler om ens ryg. Her er 3 ting til hvordan du forebygger rygsmerter

Arbejdsstilling
Hvordan ser dine arbejdsstillinger ud? Er de optimale og får du dem varieret i løbet af dagen? Ellers er det måske på tide at du giver dem et grundet eftersyn og få justeret det. Forespørg eventuelt din arbejdsplads om vejledning hvis du har brug for hjælp.

Rigtig Løfteteknik
Løfter du med ryggen eller sørger du for at benytte en fornuftig løfteteknik? Brug af forkert løfteteknik kan skabe en uhensmæssig belastning på kroppen, som kan udvikle sig over tid og give smertefulde tilstande i ryggen.

Styrk ryggen

Mange rygproblemer kan undgåes hvis du får trænet og styrket din ryg. Der findes mange øvelser og aktiviteter at træne ryggen på, det handler blot om at finde den aktivitet eller de træningsøvelser, som involverer bevægelse af ryggens muskulatur, som du bedst kan lide. Motionér gerne 30 minutter dagligt.

Ondt i ryggen hvad gør jeg?

Hvis rygsmerterne først har indfundet sig, og du ikke ved hvordan du skal slippe af med dem igen, er der her et par gode råd på, hvad du selv kan gøre.

Omkring 80-90% af alle smerter i ryggen kan behandles ved, at du selv gør en aktiv indsats.

Bevægelse: For at hele bedst har din ryg brug for normal og regelmæssig stimulans. Derfor bør du fortsætte med dine dagligdagsaktiviteter og job hvis det er muligt.

Nattesøvn: Få en god nats søvn, men brug ikke unødvendigt tid i sengen, da det at ligge med kroppen i bero oftest ikke vil fjerne rygsmerter, men blot forlænge dem.

Professionel hjælp: Hvis dine rygsmerter ikke har fortaget sig efter et par dage og de forhindrer dig i at udføre daglige opgaver, så tøv ikke med at få hjælp af en professionel enten hos din praktiserende læge, fysioterapeut, kiroprakter eller en afspændingspædagog. Ved du ikke selv hvordan, kan de også hjælpe med øvelser for at styrke din ryg, så du forhåbentlig slipper uden om dine rygproblemer næste gang og kan leve et sundt liv.